جزوه کامل درس ششم فارسی پایه‌ی دهم شامل آرایه های ادبی، نکات دستوری، معنی واژه ها و عبارت ها و ابیات شعر. تهیه شده توسط دکتر محمد معصومی (دبیر مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی شهر سمنان) - 1000site

جزوه کامل درس ششم فارسی پایه‌ی دهم شامل آرایه های ادبی، نکات دستوری، معنی واژه ها و عبارت ها و ابیات شعر. تهیه شده توسط دکتر محمد معصومی (دبیر مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی شهر سمنان)

  • شناسه : 105859
  • موضوع :
  • فرمت اصلی : pdf
  • تعداد صفحات : 6
  • حجم فایل : 0.5 مگابایت
قیمت : 17000 تومان
  • در صورت مغایرت با توضیحات
  • از طریق چت انلاین و واتساپ
  • دانلود سریع پس از خرید فایل
  • در هر زمان با چند کلیک سریع

جزوه کامل درس ششم فارسی پایه‌ی دهم شامل آرایه های ادبی، نکات دستوری، معنی واژه ها و عبارت ها و ابیات شعر. تهیه شده توسط دکتر محمد معصومی (دبیر مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی شهر سمنان)

 این فایل، متن درس ششم (مهر و وفا) را به‌صورت کامل ابتدا در قلمرو زبانی (معنی کلمات و واژه‌ها، نکات دستوری و ... توضیح داده  است. سپس در قلمرو ادبی، تمامی آرایه‌های ادبی که در ابیات به‌کار رفته است را بیان کرده‌ایم و در نهایت، در قلمرو فکری معنی و مفهوم هر بیت شرح داده شده است و شما را از هر کتاب و متن دیگری بی‌نیاز کرده است. همچنین متن گنج حکمت (حقه ی راز) نیز کاملاً توضیح داده شده است.

این فایل در مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی شهر سمنان تدریس می‌شود و برای داوطلبان کنکور و همچنین دانش‌آموزانی که امتحان نهایی درس فارسی دارند بسیار مناسب است. به دلیل زحمتی و وقتی که تهیّه‌ی این جزوه داشته است، خواهش می‌کنم که در هیچ جا بدون نام نویسنده استفاده نشود که حقی از این بابت بر گردن کسی نباشد. از کپی کردن نیز اجتناب کنید.. 

متون این درس از ادبیات عرفانی و تعلیمی گرته شده است: موضوع این متن ها، بیان عواطف و احساسات شاعر یا نویسنده دربارهٔ دوستی، محبّت، عشق، شادی و برخی مفاهیم عمیق عرفانی است. به آثاری که چنین درونمایه ای دارند، «ادبیات غنایی» گفته می شود.
ادبیات غنایی، اشعار و متونی است که احساسات، عواطف شخصی، حالات عاشقانه و امید و آرزو را با زبانی نرم و لطیف بیان می کند. در ادبیات فارسی، موضوع های غنایی با مفاهیمی همچون: عشق، عرفان، مرثیه، مناجات و گلایه و شکایت، معمولاً در قالب های شعری غزل، مثنوی و رباعی و نیز در قالب نثر نوشته می شود. ادبیات عرفانی ما که بسیار غنی و گسترده است، در حوزۀ ادبیات غنایی قرار می گیرد.

نمونه هایی از هر  قسمت درس را در اینجا ذکر کرده ایم تا مخاطب در انتخاب متن رغبت کامل داشته باشد.

نمونه از متن درس ششم:

قالب: غزل (چامه) / وزن: مفاعلن فعلاتن مفاعلن فع­لن (رشته انسانی)/ نگه دارد: ردیف

 ۱-  هر آن که جانب اهل وفا نگه دارد/ خداش در همه حال از بلا نگه دارد

قلمرو زبانی: هرآن که: هر کسی که (اسم مبهم) / اهل وفا: باوفایان، وفاداران / نگه دارد: در مصراع اول مضارع التزامی ولی در مصراع دوم مضارع اخباری است / خداش: جهش ضمیر (خدا در هه حال از بلا نگهش دارد)، خدا او را / بلا: گرفتاری.

قلمرو ادبی: جانب کسی را نگه داشتن: کنایه، پشتیبانی کردن / هر، در: جناس / واج­آرایی «الف»

قلمرو فکری: هر کس که از باوفایان جانبداری و حمایت کند، خداوند نیز او را در هر حالی از گرفتاری‌ها حفظ می‌کند.

۲-  حدیث دوست نگویم مگر به حضرت دوست / که آشنا سخن آشنا نگه دارد

قلمرو زبانی: حدیث: سخن، روایت، ماجرا / مگر: جز / حضرت: آستانه، درگاه، جناب / که: زیرا / آشنای نخست: معشوق، دلبر؛ آشنای دوم: عاشق، دلشده / نگویم: مضارع اخباری نمی‌ گویم / نگه داشتن سخن: رازداری

قلمرو ادبی: واژه آرایی: دوست، آشنا / تضمین شعر سعدی (حدیث دوست نگویم مگر به حضرت دوست / یکی تمام بُوَد مطلع بر اسرارم)

قلمرو فکری: سخن دوستی و ماجرای دوست را فقط به یار می‌گویم؛ زیرا فقط دوست محرم راز دوستش است.

۵-  صبا بر آن سر زلف ار دل مرا بینی / ز روی لطف بگویش که جا نگه دارد

قلمرو زبانی: صبا: نام بادی ست که از شمال شرقی می‌وزد، باد بهاری (در ادبیات فارسی نماد پیک و قاصدی است میان عاشق و معشوق) / ای صبا: منادا / اَر: اگر / هم‌آوا: صبا، سبا (نام یک شهر) / زلف: موی بلند جلوی سر/ از روی: به خاطر / «ـَ ش» در «بگویش»: متمم = به او بگو.

قلمرو ادبی: ای صبا: تشخیص؛ نماد پیک و نامه بر؛ واسطه میان دلبر و دلشده / سر: ایهام تناسب، ۱- نوک ۲- کلّه (در معنای دوم با زلف و روی تناسب دارد) / دیدن دل در سر زلف: کنایه از عاشق بودن / روی: ایهام تناسب، ۱- به خاطر ۲- چهره (در معنای دوم با زلف و سر تناسب دارد) / جا نگه دارد: وفادار باشد، حق دوستی را ادا کند / دل، زلف: تناسب / واج آرایی: «ر»

قلمرو فکری: ای باد صبا، اگر دل مرا در زلف یار گرفتار دیدی، به دل من، سفارش کن که آن پناهگاه امن را از دست ندهد (عاشق بماند).

۷-  سر و زر و دل و جانم فدای آن یاری / که حق صحبت مهر و وفا نگه دارد

قلمرو زبانی: زر: طلا / زر، دل، جان: معطوف / یار: دلبر / حذف فعل به قرینۀ معنوی در مصراع اوّل: (فدای آن یاری باد /باشد…) / حق صحبت مهر و وفا: گروه مفعولی / صحبت: همنشینی / مهر: عشق، مهربانی

قلمرو ادبی: سر: مجاز از جان / زر: مجاز از دارایی / سر و زر و دل و جانم: مجاز از همه وجود عاشق / سر، زر: جناس / سر، دل، جان: تناسب / مهر: ایهام تناسب (مهر و وفا نام دو دلداده در داستان‌های عاشقانه) / حق صحبت نگه داشتن: کنایه از وفادار بودن

قلمرو فکری: جان و دارایی و همه هستی من فدای آن یاری که حق دوستی را ادا کند و نسبت به من وفا باشد.

۸-  غبار راهگذارت کجاست تا حافظ / به یادگار نسیم صبا نگه دارد

قلمرو زبانی: راهگذار: گذرگاه، محل عبور / به یادگار: به عنوان یادگاری / «ـَ ت» مضاف­الیه / نسیم صبا: باد صبا، نسیم صبحگاهی

قلمرو ادبی: غبار راهگذارت کجاست: کنایه از ارزشمندی یار/ واج آرایی: «ا»، «ر» / حافظ: نام هنری، تخلّص

قلمرو فکری: گرد و غبار محل عبوری که تو قدم بر آن گذاششتی کجاست تا حافظ به­عنوان یادگاری از نسیم صبا آن غبار را حفظ کند.

نمونه از گنج حکمت حقه ی راز:

روزی یکی نزدیک شیخ آمد و گفت: «ای شیخ آمده‌ ام تا از اسرار حق چیزی با من نمایی.»

شیخ گفت: «بازگرد تا فردا  آن مرد بازگشت.

قلمرو زبانی: شیخ: پیر، مرشد، پیشوای عارفان / اسرار: جمع سرّ، رازها، رمزها / حق: خداوند / با من: به من / نمایی: نشان بدهی / ای شیخ: منادا

قلمرو فکری: روزی کسی نزد پیشوای عارفان (ابوسعید ابی الخیر) آمد و گفت: ای شیخ آمده ام تا از رازهای خداوند، چیزی به من نشان بدهی. شیخ گفت: برگرد و تا فردا منتظر باش. آن مرد برگشت.

🔹 مرد پیش شیخ آمد و گفت: «ای شیخ، من از تو سرّ خدای تعالی طلب کردم، تو موشی به من دادی؟!» شیخ گفت: «ای درویش، ما موشی در حقّه به تو دادیم، تو پنهان نتوانستی داشت؛ سرّ خدای را با تو بگوییم، چگونه نگاه خواهی داشت؟!»

قلمرو فکری: مرد پیش شیخ آمد و گفت: ای شیخ! من راز خدای بزرگ را از تو خواستم، چرا تو به من موشی دادی؟ شیخ گفت: ای زاهد! ما موشی در جعبه به تو دادیم و تو نتوانستی آن را پنهان کنی؛ اگر راز خدا را به تو بگوییم، چگونه میتوانی آن را پنهان نگه داری؟

اسرار التوّحید، محمّد بن منوّر

 

 

    قیمت : 17000 تومان

    خرید و دانلود

    • جزوه کامل درس ششم فارسی پایه‌ی دهم شامل آرایه های ادبی، نکات دستوری، معنی واژه ها و عبارت ها و ابیات شعر. تهیه شده توسط دکتر محمد معصومی (دبیر مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی شهر سمنان)

    • شناسه محصول :105859
    • موضوع :
    • فرمت اصلی فایل : pdf
    • تعداد صفحات : 6
    • حجم فایل: 0.5 مگابایت
برای دانلود فایل کافیه روی دکمه "خرید و دانلود" کلیک کنید تا صفحه "پیش فاکتور خرید" برای شما باز بشه و توی این صفحه مشخصات خودتون رو با دقت ثبت کنید و روی دکمه "پرداخت آنلاین" کلیک کنید و بعد از اینکه توی صفحه بانک مشخصات کارت بانکی خودتون رو ثبت کردید و پرداخت انجام شد ، صفحه دانلود فایل باز میشه و می تونید فایل مورد نظر رو همراه با فایل هدیه به راحتی دانلود کنید.
توی سایت فایل ناب برای هر خریدار یک فایل هدیه در نظر گرفتیم که بلافاصله بعد از اولین خرید ، این فایل رو هم می تونید به راحتی دانلود کنید. لینک دانلود این فایل به همراه لینک دانلود فایل خریداری شده ، بعد از پرداخت به شما نمایش داده میشه. عنوان فایل هدیه "چطور محصولات آموزشی پرفروش بسازیم" هست که قیمتش 29000 تومنه و بصورت رایگان در اختیار شما قرار داده میشه.
بله. بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین ، صفحه دانلود فایل برای شما نمایش داده میشه و می تونید اون فایل رو به راحتی دانلود کنید.
در سایت فایل ناب چند روش پشتیبانی رو برای راحتی شما در نظر گرفتیم تا با سرعت بیشتری به پیام های شما رسیدگی کنیم. برای دریافت سریع فایل می تونید از طریق پشتیبانی آنلاین و یا از طریق شماره های 09192682620 و 09909964245 در واتساپ با ما در ارتباط باشید و ایمیل و شماره همراهی که در زمان خرید ثبت کردید رو ارسال کنید تا فایل رو برای شما بفرستیم. همچنین می تونید از فرم تماس با ما و یا از طریق تیکت در حساب کاربری خودتون این مشخصات رو برای ما ارسال کنید تا فایل رو به ایمیل شما بفرستیم.
اگه فایل با توضیحات همخوانی نداره کافیه از طریق تیکت این موضوع رو به ما اطلاع بدید. ما فایل رو بررسی میکنیم و یا فایل اصلی رو به ایمیل شما میفرستیم و یا اینکه هزینه ای که پرداخت کردید رو به حسابتون برگشت میزنیم. توضیحات کامل تر در این خصوص رو می تونید توی صفحه "راهنمای خرید و دانلود" مطالعه کنید.
برای اینکه در زمان پرداخت آنلاین به مشکل برخورد نکنید باید V P N خاموش باشه و از مرورگرهای موزیلا فایرفاکس و کروم استفاده کنید. و ضمنا در صفحه "پیش فاکتور خرید" مشخصات خودتون رو به شکل صحیح وارد کنید. این موضوع رو در نوشتن ایمیل هم در نظر داشته باشید که ایمیلی که فعال هست و بهش دسترسی دارید رو بنویسید. ایمیل صحیح به این شکله filenab.com@gmail.com

محصولات مرتبط

مشاهده همه